‘Hanya yang buta dan tuli percaya fitnah itu’

Azmin Ali berkata, tidak ada sebab kukuh untuk mengungkit kembali isu (dakwaan beliau memiliki saham bernilai jutaan ringgit) selepas SPRM membersihkan dirinya.

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden PKR Azmin Ali enggan melayan tuntutan PKR Cabang Ampang yang mencabar beliau menjelaskan mengenai pemilikan saham bernilai jutaan ringgit.

Katanya, tidak ada sebab kukuh untuknya mengungkit kembali isu yang timbul sejak 20 tahun lalu selepas siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendapati tidak ada bukti yang dapat mengaitkannya dengan dakwaan itu.

“Saya dah terangkan panjang lebar, tiada lagi yang perlu diulas.

“Hanya yang buta dan tuli sahaja percaya fitnah saya ada saham sebegitu banyak,” katanya ringkas ketika ditemui FMT di Parlimen hari ini.

Semalam, Ketua Penerangan PKR Ampang Mohd Isa Saidi mengugut untuk keluar parti jika Ahli Parlimen Gombak itu gagal menjelaskan kepada ahli parti mengenai dakwaan beliau dan isterinya memiliki saham sewaktu menjadi pegawai kerajaan pada tahun 1992.

Katanya, penjelasan itu perlu bagi memelihara kepercayaan ahli dan penyokong PKR tidak terjejas.

Beliau juga mendesak Azmin supaya meninggalkan PKR jika masih enggan buka mulut.

Isu ini timbul apabila Presiden Jalur Tiga, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali bulan lalu menimbulkan semula dakwaan Azmin serta isteri termasuk iparnya membeli saham yang nilainya mencecah RM2 juta, sedangkan ketika itu (antara tahun 1990-1994) difahamkan beliau hanya menerima gaji kira-kira RM2,000 saja.

Dakwaan itu awalnya ditimbulkan Pengerusi Yayasan Pembangunan India Malaysia, S A Vickneswaran, namun menyebut nilainya mencecah RM8.5 juta.

Jamilah Kamarudin | April 5, 2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s