Ambiga ‘ayam tambatan’ kepada transformasi pilihanraya negara

 

Aspan Alias

Datuk Ambiga Sreenevasan, Pengerusi bersama Bersih 3.0, sudah menjadi seorang yang paling popular dan beliau sudah pasti menjadi seorang yang ‘of consequence’ dalam politik negara kini. Ambiga bukan seorang ahli politik dan beliau tidak bercadang dan terfikir untuk berkecimpung dalam arena yang beliau tidak pandai untuk turut serta.

Beliau merupakan ketua kepada sebuah NGO yang inginkan pilihanraya diadakan dan dilaksanakan secara bersih. Sebagai warganegara yang bertanggungjawab, beliau bersama rakan-rakan beliau dan disokong oleh majoriti rakyat yang inginkan satu pilihanraya bersih, secara tidak langsung beliau merupakan seorang yang paling berpengaruh dalam negara kita.

Perjuangan beliau di dalam NGO Bersih itu mendapat pengiktirafan antarabangsa dan beliau telah mendapat beberapa anugerah di atas peranan beliau dalam membina sebuah masyarakat yang ‘civil’. Beliau mendapat penghormatan untuk bertemu dengan Presiden Obama dari Amerika Syarikat yang tidak mudah di perolehi oleh ramai pemimpin negara kita. Dr Mahathir sendiri terpaksa menggunakan ‘lobbyist’ ternama dan terpaksa membayar ber‘million’ ringgit untuk bertemu dengan Presiden Amerika Syarikat suatu ketika dahulu.

Tetapi oleh kerana Ambiga adalah rakyat Malaysia dan ditadbir oleh UMNO Baru pula, Ambiga menjadi sasaran dan kecaman dari pihak pemerintah negara kerana di Malaysia ini, sesiapa yang tidak sehaluan dengan tindakan kerajaan, berpotensi untuk dihina dan dinesta. Yang terakhir sekali, seorang ahli Legislatif UMNO Baru , Mohamad Aziz, telah meminta Ambiga digantung kerana bertindak mengadakan perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 hb April yang lalu.

Di negara kita membuat tuntutan yang asas bagi membina demokrasi yang sebenarnya akan dianggap sebagai petualang. Pihak pemerintah telah melakukan banyak perkara yang tidak senonoh tetapi mereka tidak boleh dipanggil petualang. ‘Superlatives’ yang buruk-buruk itu hanya untuk pemimpin pembangkang dan individu yang tidak bersetuju dengan kerajaan. ‘Saying right things is totally forbidden under BN rule’ kata seorang sahabat saya yang agak ‘learned’ orangnya.

Kenyataan seorang ahli Legislatif dari Sri Gading yang mahu Ambiga digantung dua hari yang lepas, mendapat reaksi yang hangat dari banyak pihak termasuk dari MIC, parti komponen BN sendiri. Presiden MIC sendiri telah membidas Mohamad Aziz kerana kenyataan beliau itu. Tingkah laku Mohamad Aziz itu amat buruk sekali dan tidak sepatutnya keluar dari mulut seorang yang menjadi ahli kepada dewan legislatif yang mulia itu.

Tetapi di dalam Dewan Parlimen itu bukan Mohamad Aziz sahaja yang mempunyai moral rendah seperti beliau (Mohamad) tetapi memang kita nampak beberapa orang lain yang duduk di dalam Parlimen untuk menunjukkan ketololan mereka. Mereka-mereka ini mempunyai mulut yang terlalu cepat dari keupayaan berfikir. Sikap dan perangai mereka itu sedikit sebanyak telah merendahkan martabat ahli-ahli Legislatif dari BN itu sendiri kerana BN lah yang mencalunkan mereka untuk duduk dalam Dewan Parlimen itu dalam pilihanraya yang lalu.

Saya sendiri begitu ‘conclusive’ dalam memberikan persepsi yang agak ‘drastic’ tentang budaya dalam UMNO Baru itu. Di dalam UMNO Baru itu bukan tidak ramai yang bertaraf bijak pandai. Ada peguam yang bertaraf Phd dan ramai lagi yang setaraf dengannya. Tetapi jika kita lihat sepandai mana pun mereka atau setinggi mana pun kelulusan mereka itu mereka akan menjadi lesu dan kadangkala menjadi bodoh apabila bergiat di dalamnya.

Seorang yang berfikiran tajam akan bertukar menjadi seorang yang mempunyai daya pemikiran yang tumpul apabila menyertai UMNO Baru dan diberi pula jawatan-jawatan yang besar-besar di dalam kerajaan.

Tetapi pemikiran rakyat telah berkembang jauh kehadapan dari pemikiran ahli-ahli UMNO Baru lebih-lebih lagi kepada pemimpin-pemimpin mereka. UMNO Baru selama ini tidak berusaha untuk mencari kepimpinan yang bersih kerana pimpinan yang bersih tidak akan membenarkan mereka melakukan perkara-perkara yang berbentuk jenayah terhadap rakyat yang terus-menerus berlaku sehingga kehari ini.

Di dalam sanubari rakyat sekarang mereka berkata-kata, ‘enough is enough. And let’s go for a change, a complete change’ Rakyat dahagakan perubahan. Dalam rakyat mahu melihat perubahan maka adalah ‘natural’ seseorang yang telus dan berani seperti Ambiga itu akan menjadi termasyur dan menjadi contoh kepada mereka (yang inginkan perubahan).

Jika ada ketidakadilan yang dilakukan terhadap Ambiga, penentangan rakyat terhadap pihak yang berkuasa akan terus bertambah dan bercambah. Selagi Ambiga masih bertegas untuk mendapatkan pilihanraya yang adil dan saksama, orang ramai akan tetap menyokong beliau.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s